Translate

vineri, 20 decembrie 2013

Legaturile indelungate dintre daci si celti

Dovezile arheologice arata ca existau influente reciproce intre dacii si celtii care locuiau in Europa Centrala si de Est cu multa vreme inainte ca aceste relatii sa fi fost pomenite in izvoarele scrise. Exista unele opinii care arata ca influentele reciproce erau destul de profunde.
 Unii au mers pana acolo incat au afirmat ca, de fapt, procesul de diferentiere etnica intre triburile dacice si cele ale tracilor a fost accelerat in mare masura de influenta celtica.
 Stim de la Herodot ca dacii erau o ramura a tracilor, probabil cea mai nordica ramura a acestui numeros popor.
 Teritoriul dacilor se invecina cu trei mari regate celtice: cel al boilor, tauriscilor si scordiscilor. Cu precadere, celtii locuiau in vestul si in nordul teritoriilor dacice, insa existau celti si in zonele de est. Unii dintre acesti celti traiau chiar printre triburile dacice. Influenta celtilor poate fi resimtita indeosebi in domeniul metalurgiei.
 Potrivit istoricilor de la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj, depozitul de „lupe”, un soi de lingouri de fier din zona Muntilor Orastiei, din centrul regatului dac, era cel mai mare din Europa, dupa cel celtic din nordul Italiei de azi, de langa Bologna. Tehnicile de prelucrare a metalului dezvoltate de daci denota o puternica influenta celta.
 La fel, unii istorici considera ca tehnicile de construire a celebrului “murus dacicus”, zidul dacic intalnit in constructia fortificatiilor regilor daci, au fost decisiv influentate de celti. Unii au remarcat si asemanari in domeniul vestimentatiei, asa cum rezulta din sculpturile pastrate din Antichitate. 
De asemenea, celtii ar fi preluat de la daci o serie de tehnici folosite in confectionarea unor arme si unelte, dar au existat influente si in domeniul productiei de bijuterii, pentru ca dacii se numarau printre cei mai mari specialisti ai Antichitatii in acest domeniu.

Comert si razboi 

Toate aceste lucruri arata ca relatiile dintre daci si celti au fost indelungate. Cel mai probabil, exista un comert infloritor intre triburile dacice si cele celtice.
 Insa au existat si confruntari violente. De exemplu, regele dac Burebista a distrus cele trei mari regate celtice din vecinatate si a supus triburile boilor, tauriscilor si scordiscilor. Documentele antice mentioneaza chiar faptul ca unii dintre acesti celti erau amestecati cu ilirii si consemneaza chiar confruntarea dintre regele dac Burebista si regele celt Critasyros.
 Au existat lupte intre daci si celti si pe actualul teritoriu al Basarabiei, unde exista cetatea celtica Aliobrox, spun istoricii de la Muzeul din Galati, potrivit 2012en.ro. Izvoarele mentioneaza ca dacii a cucerit, pe langa Aliobrox, si alte cetati celtice, precum Metonium, Carrodunum si Vibantavarium. 
Chiar daca izvoarele antice relateaza despre „nimicirea” celtilor, cel mai probabil este vorba de destructurarea acestor regate, iar multi dintre celti au fost dusi in sclavie sau au intrat, sub o forma sau alta, sub dominatia dacilor. In conditiile in care multi barbati celti au pierit in lupta, cea mai mare parte a sclavilor celti era reprezentata de femei, spun istoricii, care spun ca a urmat un amestec de sange dac si celt.
 Acesta ar fi fost atat de profund, sustin unele ipoteze, incat unele popoare germanice din Epoca Migratiilor i-au confundat pe celtii romanizati cu dacii romanizati, chiar daca, in realitate, nu exista o identitate intre cele doua populatii.
 Astfel, sustin aceste ipoteze, ar exista legaturi intre denumirile de valah, prin care germanicii i-au desemnat pe romani, cea de valon ori cea de vels.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu